T: 077 - 3230864    |    info@verloskundigenpraktijkastrea.nl

 

 

Nog te regelen

 

Kraamzorg

 

Erkenning

Als je niet getrouwd bent en de aanstaande vader wil het kindje erkennen of als je wilt dat jullie kindje de achternaam van zijn vader krijgt, dan is het aan te raden jullie kindje te laten erkennen. Het is verstandig om dit al te regelen in je zwangerschap. Het is verplicht samen naar het gemeentehuis te gaan en je legitimatiebewijs mee te nemen. Daar wordt dan de akte van erkenning van de ongeboren vrucht opgesteld. Deze akte kan ter plekke opgemaakt en getekend worden. Hiermee is de erkenning direct geregeld. Deze akte moet je bij de aangifte van het kind meenemen.

 

 

Moeders voor moeders

Wist je dat er vrouwen zijn die niet zomaar zwanger worden? Maar liefst 1 op de 6 stellen kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Als je net zwanger bent kun je hen mogelijk helpen. De urine van pril zwangere vrouwen bevat namelijk het hCG-hormoon. Een belangrijk hormoon dat dient als grondstof voor medicijnen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

 

 

Ouderlijk gezag

Door de erkenning van de ongeboren vrucht is de vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor moet hij eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en de verzorging van jullie kind. Ook mag hij het vermogen van zijn kind beheren en rechtshandelingen verrichten in naam van zijn zoon of dochter.

 

Zwangerschapscursus

Het volgen van een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar wordt met name aanbevolen als je voor het eerst zwanger bent. Het is een goede voorbereiding op de bevalling door de informatie en oefeningen die je daar leert. Daarnaast is het leuk om ervaringen met andere aanstaande moeders uit te wisselen.

 

Er zijn vele soorten zwangerschapscursussen. Sommigen doe je met andere zwangeren in groepsverband, andere cursussen doe je samen met je partner; alleen of in groepsverband. De meeste cursussen starten rond de 28 weken zwangerschap. Meld je daarom zo snel mogelijk aan.

 

Zorgverzekering

Na de eerste controle meld je bij de zorgverzekering dat je zwanger bent. Als je aanvullend verzekerd krijgt, ontvang je van je zorgverzekering rond de 30e zwangerschapsweek een kraampakket. Dit krijg je thuis gestuurd. Daarnaast kun je doorgeven welk kraamcentrum jullie kiezen.

 

Ook adviseren we jullie om je polis na te kijken. Afhankelijk van je polis/verzekering kan het zijn dat je een eigen bijdrage hebt voor kraamzorg en/of open verloskamerbevalling (bevalling zonder medische indicatie). Laat je hierover goed informeren door de verzekeringsmaatschappij.

 

Voor kinderopvang in een kinderdagverblijf of crèche zijn vaak lange wachttijden. Ga eens samen op pad om te kijken waar en aan wie je met een gerust hart je baby kunt toe vertrouwen.

 

Als het mis gaat

 

Afbreken zwangerschap

 

Overweeg je een abortus?

Twijfel je over het behoud van je zwangerschap? Zegt je verstand het één en je gevoel het ander? Weet je niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? Heb je stress of paniek omdat je niet weet wat je moet doen?

 

Het team van Verloskundigenpraktijk Astrea staat voor je klaar om deze twijfels met je te bespreken. Ook kunnen we jou in contact brengen met Siriz en Fiom, dit zijn twee hulporganisaties die gespecialieerd zijn in het begeleiden bij een ongeplande of ongewenste zwangerschap. Per jaar krijgen zij duizenden hulpvragen van vrouwen en van mannen. Samen met jou kijken zij naar jouw situatie, je vraag en welke hulp je nodig hebt. Ze praten over je dilemma’s en begeleiden je bij het maken van een keuze. Hoe ziet je leven eruit na een abortus en hoe als je de zwangerschap uitdraagt? Jouw hulpvraag staat centraal. Als je wilt, betrekken zij ook je partner erbij.

 

Meer informatie over een ongewenste zwangerschap en jouw mogelijkheden, kun je vinden op de website van Siriz en van Fiom.  overweeg-je-een-abortus

ongewenst-zwanger

 

 

Kiezen voor abortus

Heb je een besluit genomen, en kies je voor abortus? Dan kun je op de website van Fiom meer lezen over dit onderwerp. Je vindt hier informatie over de abortusbehandeling zelf, maar ook over eventuele gevolgen van een behandeling.

de-abortusbehandeling

Boekje: Kiezen voor abortus.pdf

 

Hulp na abortus

Heb je moeite met het verwerken van een abortus of heb je spijt van de beslissing die je in het verleden hebt gemaakt? Ook dan kun je voor hulp terecht bij Siriz. Abortusverwerking

 

 

Als je partner onbedoeld zwanger is

Dat abortus alleen een vrouwenonderwerp is, is een veel voorkomende misvatting. Ruim 6% van alle Nederlandse mannen is ooit betrokken geweest bij een zwangerschapsafbreking. En daarmee is abortus óók een mannenzaak.

 

Als er sprake is van een ongewenste of ongeplande zwangerschap hopen veel mannen en vrouwen samen te beslissen over de voortgang van de zwangerschap. De werkelijkheid is soms anders.

 

Omdat de vrouw wettelijk gezien zelfbeschikking heeft over haar eigen lichaam, is zij in feite degene die de eindbeslissing heeft over de zwangerschap. Een man kan dan in een situatie komen waarin hij geen controle heeft over (een belangrijk deel van) zijn leven. Het is de vrouw die gaat beslissen of hij wel of geen vader wordt.

 

 

 

Dit mag je meenemen naar de eerste controle:

 

 

 

Zwangerschap

 

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Een leuke, maar ook spannende tijd breekt aan.

Wanneer je zwangerschapstest positief is, kun je ons bellen voor een afspraak. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Wel kan het handig zijn om je huisarts te laten weten dat je zwanger bent.

Eerste controle

De eerste controle vindt meestal plaats rond 8 weken zwangerschap. Tijdens deze controle maken we een echo om de zwangerschap vast te stellen. Vervolgens nemen we ruim de tijd om met elkaar kennis te maken en meer te weten te komen over jullie gezondheid, leefstijl en de gezondheid van jullie familie. Wil je weten welke vragen wij hierover stellen? Bekijk dan vast de vragenlijst. Deze kun je ook al invullen en uitgeprint meenemen naar het intakegesprek.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens de eerste controle horen we graag of jij en je partner speciale wensen en verwachtingen hebben tijdens de zwangerschap wat betreft onze begeleiding. We luisteren goed naar jullie behoeftes en stemmen onze zorg daarop af. Ook wanneer je jezelf niet zo goed voelt tijdens de zwangerschap zijn we er voor je. Al jouw vragen en opmerkingen kun je bij ons neerleggen. Zowel op medisch gebied, maar ook sociaal en emotioneel. Als verloskundige zijn we een vertrouwenspersoon van het begin tot het einde.Het team van Verloskundigenpraktijk Astrea doet er alles aan om van jullie zwangerschap, bevalling en kraamperiode een mooie, veilige en bijzondere ervaring te maken, op een manier die bij jou en je partner past.

 

Zwangerschapscontroles

 

Tussen de 8 ste en 20 ste week van je zwangerschap kom je om de 4 weken op controle. Als het wenselijk of noodzakelijk is, kom je wat vaker. Tussen de 20 en 30 weken kom je om de 3 weken. En van 30 tot 36 weken om de 2 weken. De laatste maand zien we jou graag elke week. Als je een week na de uitgetelde datum nog niet bevallen bent, ga je voor een extra consult naar de gynaecoloog.

 

Vervolgcontroles

Tijdens de controles meten we jouw bloeddruk en luisteren we naar het hartje van jullie baby. Door aan de buik te voelen bepalen we of de baby goed groeit. Vanaf 28 weken kunnen we meestal voelen hoe de baby in jouw buik ligt. Het is echter pas vanaf 36 weken wenselijk dat je baby met het hoofdje naar beneden ligt. Vanaf die tijd gaan we ook voelen of het hoofdje van je baby goed in het bekken indaalt.

 

Extra controle of consult

Afhankelijk van jouw behoeften en die van jouw partner, en afhankelijk van wat noodzakelijk is, kunnen we een extra controle inplannen of een consult aanvragen bij de gynaecoloog. Bij Verloskundigenpraktijk Astrea hebben we aandacht voor elke situatie, want iedere zwangerschap is uniek. Dus laat het ons weten, als jullie speciale behoeftes hebben.

 

 

Onderzoeken

Alle zwangere vrouwen in Nederland krijgen voor de 13 weken zwangerschap bloedonderzoek aangeboden. Deze screening is erop gericht om een aantal infectieziekten bij ongeboren en pasgeboren baby’s te voorkomen. Ook het ijzergehalte (Hb) en de suikerwaarde in het bloed (glucose) worden onderzocht.

 

Informatie

De informatie die je van ons ontvangt, geven we stapsgewijs. Aan de hand van het aantal weken dat je zwanger bent geven we je informatie over bijvoorbeeld:

 • het erkennen van de baby
 • de plaats van de bevalling,
 • het geven van borst- of flesvoeding,
 • de benodigde voorbereiding voor de bevalling.

 

Tijdens de controles krijgen jij en je partner alle ruimte voor

 het stellen van vragen. Wil je, naast je partner en eventuele

kinderen, graag een familielid of vriend(in) meenemen naar

een van de controles? Dat kan ook.

 

 

Extra tijd

Wil je tijdens een van de controleafspraken specifieke zaken of klachten bespreken? En heb je het gevoel dat je daarvoor wat extra tijd nodig hebt? Geeft dit van tevoren even aan. Dan plannen we extra tijd voor je in.

 

Tijdens spreekuren proberen we uitloop zoveel mogelijk te voorkomen. Moet je toch wachten? Dat vinden wij erg vervelend, maar door onverwachte zaken kan een spreekuur soms uitlopen. Wij geven elke cliënt graag de persoonlijke aandacht waar zij om vraagt.

Ook aan jou!

Termijnecho

Rond de tiende week van de zwangerschap wordt de termijnecho gemaakt. In deze periode van de zwangerschap groeit elk kindje gelijk, zodat we met grote nauwkeurigheid de uitgerekende datum kunnen vaststellen. Ook voor deze uitwendige echo is het belangrijk om een volle blaas te hebben. Als de baarmoeder niet goed zichtbaar is, dan kan het nodig zijn om een inwendige, vaginale echo te doen.

 

20 weken echo

De SEO (ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd) wordt tussen de 18 en 21 weken zwangerschap in ons eigen gespecialiseerde echocentrum gemaakt. Tijdens deze echo wordt jullie baby onderzocht op een aantal aangeboren afwijkingen. Dit onderzoek wordt vergoed door de verzekeraar, maar is niet verplicht. Lees meer over de 20-weken echo. www.cvonl.nl

 

Het hoofddoel van de 20-weken echo is onderzoeken of er sprake is van een open rug of een open schedel. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

 

Een 20-weken echo geeft geen garantie op een gezond kind. Niet alle aandoeningen kunnen op een echoscopie gezien worden. Als er onverwachte bevindingen zijn tijdens de echo, wordt jullie een vervolgonderzoek aangeboden of worden jullie doorverwezen naar een academisch ziekenhuis. Wij kunnen je daar op dat moment over informeren en counselen. Soms geeft de 20-weken echo aanleiding tot vervolgonderzoek later in de zwangerschap, zoals het bepalen van de ligging van de placenta of het maken van groeiecho’s. Voor de volledige informatie, raden wij je

aan de folders te lezen.

 

Groeiecho

Bij 32 weken zwangerschap wordt er in onze praktijk met een echo standaard gekeken naar de groei van je

kindje. Soms is er echter eerder in je zwangerschap een indicatie om de groei echoscopisch te meten.

Bijvoorbeeld omdat je eerder bevallen bent van een klein kindje, of omdat de groei uitwendig niet

goed te voelen is. In principe voeren we de groeiecho zelf uit op een van onze praktijklocaties.

Indien nodig verwijzen we je door naar de gynaecoloog.

 

Liggingsecho

De liggingsecho maken we rond 36 weken zwangerschap. We controleren

nog eens extra of het kindje in hoofd- of stuitligging ligt.

 

Pretecho

Wil je een pretecho laten maken? Neem dan contact op met het

        pretechocentrum Noord-Limburg:  077-3031920.

 

 

Echo’s

 

Op verschillende momenten in de zwangerschap krijg je een echo op de praktijk óf krijgen jullie uitleg over mogelijke screeningsecho’s. Elke verloskundige van Astrea is gekwalificeerd om een echo te maken. Op deze pagina lees je meer over de diverse echo’s.

 

Vitaliteitsecho

De eerste echo krijg je tijdens de eerste controle. Deze vindt plaats bij 8 weken. Deze echo maken we soms inwendig omdat de baarmoeder nog erg klein is en we hem met een uitwendige echo vaak niet goed in beeld kunnen krijgen. Een inwendige echo is veilig en niet pijnlijk. Heb je bezwaar tegen een inwendige echo? Geef dit dan aan. Dan proberen we een echo via de buik te maken. Het is dan belangrijk dat je blaas vol is. Wij adviseren 1 uur voor de echo niet meer te gaan plassen.

 

Bij deze eerste echo kijken we of het hartje van jullie baby klopt en of je in verwachting bent van één of meerdere kindjes. We kunnen nog geen uitspraak doen over de precieze uitgerekende datum. Dat kan pas bij 10 weken zwangerschap, dan maken we een  termijnecho. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de termijnecho te laten doen.

 

 

Prenatale screening

 

Als je zwanger bent, kun je ervoor kiezen prenatale onderzoeken te doen.

Deze onderzoeken zijn voor iedereen die zwanger is beschikbaar, maar ze

zijn niet verplicht. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het CVONL, dit is het centrum voor verloskundig onderzoek Noord-Limburg. Hier worden de gespecialiseerde echo’s gemaakt. Voorafgaand aan de prenatale screening adviseren wij je om de folder ‘Informatie over screening op Downsyndroom‘ goed door te lezen.

 

De combinatietest

De combinatietest is een onderzoek tijdens de zwangerschap dat onderzoekt of je een verhoogde kans hebt op het krijgen van een kindje met Downsyndroom. Deze test is veilig en bestaat uit een combinatie van

2 onderdelen:

1. Een bloedonderzoek bij de zwangere vrouw, tussen de 9 en 14 weken zwangerschap;

2. Een echo (nekplooimeting) tussen 11 en 14 weken zwangerschap.

Dit onderzoek wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekekering en kost

€ 162,-

 

NIPT

Als uit de combinatietest blijkt dat er een verhoogde kans is, kun je ervoor kiezen om mee te doen aan de wetenschappelijke studie NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test). Met de NIPT wordt bloed afgenomen en getest op downsyndroom (trisomie 21), edwardssyndroom (trisomie 18) en patausyndroom (trisomie 13). De NIPT biedt geen 100% zekerheid.

 

De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. Echter, bij een afwijkende uitslag kan het voorkomen dat het kind toch geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag.

 

Screeningsecho

Deze echo wordt bij voorkeur ronde de 19 weken zwangerschap uitgevoerd in het CVONL. Hierbij wordt je kindje nagekeken (gescreend) op aangeboren afwijkingen. Dit onderzoek duurt ongeveer een half uur. Wij raden je aan geen kleine kinderen mee te nemen. Tijdens de echo worden foto’s gemaakt en wordt, indien mogelijk en gewenst, het geslacht bekend gemaakt. Dit onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Voorafgaand aan de screeningsecho adviseren wij je om de folder ‘Informatie de 20

          weken echo‘ goed door te lezen.

 

 

Papa worden

 

Als aanstaande vader beleef je de zwangerschap heel anders dan de moeder.

Vooral de eerste maanden zijn vaak onwerkelijk, omdat je de baby nog niet voelt

bewegen en de baby er nog lang niet is.

 

Gelukkig heb je als man geen last van hormoonschommelingen en zwangerschapsklachten. Zwangere vrouwen hebben hier vaak wel last van. Tijdens de zwangerschap is een vrouw vaak emotioneler en prikkelbaar. Voel je niet snel aangevallen, maar vang je partner op en probeer zo begripvol mogelijk te reageren. Steun haar waar mogelijk. Bijvoorbeeld bij lichamelijk zware klusjes of bij het klaar maken van de babykamer. Zoek samen een zwangerschapscursus uit en bereid je voor op de bevalling door samen een geboorteplan te schrijven.

 

Zwangerschapscursus voor vaders

‘Aanpakken voor Aanstaande Vaders’ is een soort zwangerschapscursus voor aanstaande vaders. Deze cursus geeft informatie, praktische tips en veel uitleg over de periode die je leven als man ingrijpend zal veranderen: de geboorte van je kind. De cursus stelt de rol van de aanstaande vader centraal, met als doel om hem te ondersteunen in zijn rol als coach en partner voor de aanstaande moeder. Vadercursus.nl

 

 

Aanpakken voor Aanstaande Vaders® is bedacht, ontwikkeld en wordt gegeven door David Borman. Hij is verloskundige, onderzoeker en trainer, en ontwikkelde de cursus Aanpakken voor Aanstaande Vaders. Ook schreef hij het boek Aanpakken voor aanstaande vaders. Hij geeft handvatten en praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Zo komt de vader goed beslagen ten ijs en kan hij de moeder optimaal steunen, zonder zijn eigen identiteit te verliezen. Lees meer.

 

Huisbezoek

Als verloskundige vinden wij het heel fijn als aanstaande vaders aanwezig zijn bij het huisbezoek. Hier bespreken we de bevalling, jullie geboorteplan en geven we jullie beladvies. Tijdens dit huisbezoek bespreken we ook wat jij als partner extra kunt doen tijdens de bevalling zoals het stimuleren van andere houdingen en het coachen van je partner.

 

De bevalling

De bevalling is een bijzonder moment. Maar als man is het niet altijd makkelijk om ernaast te staan. Je kunt de pijn niet weg nemen en je partner reageert tijdens een bevalling soms anders dan normaal. Je kunt je enorm machteloos voelen, maar toch een enorme steun voor je partner zijn door simpelweg aanwezig te zijn en haar te ondersteunen tijdens de pijn. Dit ondersteunen kan op een aantal manieren en is voor elke vrouw verschillend.

 

 • Stimuleer je partner om andere houdingen aan te nemen. Dit zorgt ervoor dat de bevalling sneller en gemakkelijker gaat.
 • Help haar onder de douche of in bad. Warmte ontspant en werkt pijnstillend.
 • Help haar door dingen aan te reiken, zoals een koud washandje of wat te drinken.
 • Of help haar bij het aantrekken van haar kleding en schoenen als jullie in het ziekenhuis willen bevallen.
 • Misschien ben je wel heel goed in het geven van Een massage kan enorhelpen
  tegen n de pijn tijdens de ontsluitingsweeën. Masseer het onderste gedeeltvan
  haar r rug en bekken dit werkt ontspannend en pijnstillend.
 • Moedig haar aan dat te doen wat jullie in de cursus hebben geleerd.
 • Zeg het als ze het goed doet en laat merken dat je vertrouwen in haar hebt.
 • Blijf rustig en schiet niet in paniek. Geef het aan als je je niet lekker voelt.
 • Communiceer met haar en met ons. Soms kunnen bevallende vrouwedoor
  de e pijn niet goed aangeven wat ze willen. Als jullie dit van tevoregoed
  hebben n besproken kun jij het ons vertellen.

 

 

Na de bevalling

Na de bevalling is het goed om samen de bevalling een paar keer door te spreken of samen op te schrijven. Dit is fijn maar ook goed, zeker bij heftige bevallingen, om het een plekje te geven. Zorg voor voldoende rust. Dit hebben jullie allebei nodig om jullie baby een goede start te geven. Zorg ervoor dat er niet teveel visite over de vloer komt die eerste dagen. Maak samen een agenda van wie jullie wanneer en hoelang willen ontvangen.

 

Ook zijn er een paar dingen die moeten gebeuren in de kraamweek waar je partner niet aan toe komt, zoals de aangifte, bekijk hiervoor de pagina 6.1 Na de bevalling.

 

Begeleiding in de kraamtijd

Kraamzorg is in Nederland wettelijk verplicht voor minimaal 24 uur. De kraamverzorgende is de eerste week bij jullie in huis en leert je hoe je de baby verzorgt. Vaak zijn het de papa’s die dit als eerste goed onder de knie hebben omdat je partner na de bevalling veel in bed zal liggen en zal rusten. Daarnaast voert de kraamverzorgende ook controles uit bij moeder en kind, geeft voorlichting en indien er tijd over is doet zij mogelijk enkele huishoudelijke taken.

 

Naast de kraamverzorgende, komt ook een verloskundige van Astrea de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling (de kraamweek) een paar keer op visite. Zij controleert of  alles goed gaat, bespreekt samen met jullie de bevalling en je kunt haar vragen stellen.

 

Heb je tussentijds vragen of klachten dan mogen jullie of de kraamzorg ons altijd bellen: 077-3230864.