T: 077 - 3230864    |    info@verloskundigenpraktijkastrea.nl

 

 

 

Tips om zwanger te worden

 

Een gezonde levensstijl is niet alleen tijdens de zwangerschap belangrijk. Al voor je zwangerschap is het goed je levensstijl, indien nodig, aan te passen en voorbereidingen te treffen op je zwangerschap. Veel problemen in de zwangerschap en later in het leven van een kind ontstaan namelijk in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Daarom is het belangrijk om samen met je partner stil te staat bij wat er nodig is om gezond zwanger te worden.

 

Foliumzuur

Wij adviseren om 4 weken voordat je stopt met de anticonceptie te starten met het slikken van foliumzuur. Extra foliumzuur in je lichaam verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening.

 

Roken

Roken heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Dit geldt voor vrouwen én voor mannen. Als je rookt ben je minder vruchtbaar en daardoor is de kans op een zwangerschap kleiner. Heb je hulp nodig bij het stoppen met roken? Bekijk de tips. Pdf bureaublad

 

Alcohol en drugs

Alcohol- en/of drugsgebruik van de vrouw én man rond de bevruchting verkleint de kans op een zwangerschap. Alcohol- en/of drugsgebruik van de vrouw tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam of op een afwijking bij de baby.

 

Medicatie

Maar liefst 50% van de voorgeschreven medicijnen zijn (mogelijk) schadelijk in de zwangerschap. Bespreek je kinderwens daarom ook met je huisarts.

 

Overgewicht en ondergewicht

Een gezond gewicht verhoogt de kans op een zwangerschap en verkleint tegelijkertijd de risico’s op complicaties. Als je het moeilijk vindt om af te vallen of aan te komen, kan een diëtist je hierbij helpen.

 

Vaginale douche

Gebruik geen vaginale douche als je zwanger wilt worden. Het baarmoederhals-slijm helpt het sperma de eicel te bereiken.

 

Kattenbak verschonen

Laat de kattenbak door iemand anders verschonen nog voor je zwanger bent. Je loopt anders het risico toxoplasmose op te lopen, deze parasiet is gevaarlijk voor je ongeboren baby.

 

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan ook toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

 

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

 

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor je ongeboren baby.

 

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet. Ook is het belangrijk om gevarieerd te eten.

 

 

Voorbereiding

 

Kosten en vergoedingen

Het ministerie van VWS overweegt om het Kinderwensspreekuur te vergoeden in de basisverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden dit consult nu al. Om je aan te melden voor een Kinderwensspreekuur heb je geen verwijzing nodig.

 

 

 

 

 

 

Menstruatiecyclus

 

De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de dag voor de volgende menstruatie. De lengte van de menstruatiecyclus verschilt per vrouw. In de meeste gevallen is de lengte van de menstruatiecyclus tussen de 23 en 35 dagen met een gemiddelde van 28 dagen.

 

Menstruatiecyclus en zwanger worden

Wil je zwanger worden? Dan is het handig om te weten hoe jouw menstruatiecyclus in elkaar zit. Tijdens iedere cyclus is er een eisprong, ook wel ovulatie genoemd. De eisprong is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat. Je meest vruchtbare dagen zijn van 3 dagen voor de eisprong tot de dag van de eisprong. De eisprong is in de meeste gevallen tussen de 12 en 16 dagen voor de menstruatie begint.

 

Vruchtbare dagen

Zaadcellen kunnen gemiddeld 3 dagen in het lichaam van de vrouw in leven blijven. Hierdoor is het niet nodig om precies op het moment van de eisprong te vrijen. Een zaadcel heeft bovendien ook tijd nodig om de eicel te bereiken. Vrij je met je partner op het moment dat de eisprong plaats vindt, dan ben je vaak te laat.

 

Wil je zwanger worden, dan is het goed om vanaf 3 dagen voor je eisprong te vrijen. De eicel van de vrouw is tot ongeveer 12 uur na de eisprong hoog vruchtbaar. Na deze periode wordt de vruchtbaarheid van de eicel snel minder. Door jouw eisprong te berekenen, weet jij op welke dagen jij het vruchtbaarst bent. Ook kun je het moment van je eisprong bepalen, door op bepaalde kenmerken te letten.

Meer informatie

Wil je meer lezen over gezond

zwanger worden? Bekijk dan ook

eens deze websites:

 

 

Kinderwens

 

Heb je een kinderwens en wil je graag zwanger worden? Onze verloskundigen geven jou en je partner graag advies en tips om snel en gezond zwanger te worden. Dit doen we middels een Kinderwensspreekuur en door de belangrijkste Tips om zwanger te worden voor jullie op een rijtje te zetten.

 

Kinderwensspreekuur

 

Het Kinderwensspreekuur is een persoonlijk gesprek dat ongeveer 45 minuten duurt. Tijdens dit gesprek neemt één van onze verloskundigen een vragenlijst met jou en je partner door over jullie gezondheid, de gezondheid van beide families en jullie leefstijl. Tijdens het Kinderwensspreekuur geven we informatie over de mogelijkheden van onderzoek naar aangeboren of erfelijke afwijkingen. En als het nodig is verwijzen we jullie door naar een arts of klinisch geneticus.

 

Ook bespreken we jouw menstruatiecyclus.

Zo kunnen we beoordelen wanneer jij het

meest vruchtbaar bent.