T: 077 - 3230864    |    info@verloskundigenpraktijkastrea.nl

 

Wanneer bel je ons?

 

 

De bevalling

 

Elke bevalling is anders. Als het zover is, zullen we jou en je partner zo goed mogelijk begeleiden. Ons team doet er alles aan om van jullie bevalling een hele bijzondere ervaring te maken. Dit doen we door jou als zwangere aan te moedigen vertrouwen te hebben in je eigen kracht.

 

De verloskundigen van Astrea helpen jou en je partner om jullie zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. We luisteren naar jullie persoonlijke wensen, vragen en behoeftes. En die zijn voor iedereen anders; de een wil graag informatie over alle mogelijke scenario’s, de ander wacht liever af en laat de bevalling over zich heen komen.

 

Tijdens de gesprekken in onze verloskundigenpraktijk geven wij jullie alle informatie die jullie nodig hebben. Veel van die informatie staat ook op deze website. Dus klik gerust even door.

 

We horen graag van jullie waar we eventueel extra aandacht aan moeten schenken, zowel medisch maar ook sociaal en emotioneel.

 

Voorbereiden bevalling

 

Het team van Verloskundigenpraktijk Astrea staat voor professionele en persoonlijke begeleiding. Jouw bevalling willen we graag tot een mooie en veilige gebeurtenis maken. Daarvoor is het belangrijk dat ook jij en je partner enige basiskennis hebben over het natuurlijke proces van een bevalling. Dit kan helpen om angst en onzekerheid te verminderen, te vertrouwen op je eigen lichaam en met vertrouwen de bevalling tegemoet te zien.

 

Lees meer over hoe je je kan voorbereiden op je bevalling in de folder van KNOV: Hoe bereid je je voor?

 

Zwangerschapscursussen

Deze cursussen helpen je om vertrouwen te krijgen in je eigen kunnen en hoe je je het beste kunt ontspannen tijdens de bevalling. Lees meer

 

Voorlichtingsavond

Regelmatig geven wij een gratis voorlichtingsavond over de bevalling. Deze zijn bedoeld voor aanstaande ouders waarbij de zwangerschap zich rond de dertigste week bevindt. Informeer tijdens het spreekuur naar de data of schrijf je nu in.

 

Huisbezoek

Als het je eerste zwangerschap is en je komt niet naar een voorlichtingsavond, dan plannen we een huisbezoek. Dit doen we tussen de 32 en 36 weken zwangerschap. Tijdens dit bezoek bespreken we samen onder andere jullie geboorteplan, jullie verwachtingen en wensen omtrent de bevalling en we geven jullie beladvies.

 

Geboorteplan

In het geboorteplan kun je aangeven wat jullie wensen zijn omtrent de bevalling. Hiermee kunnen jullie je alvast voorbereiden op de bevalling. Hoewel je nooit kunt voorspellen hoe een bevalling verloopt, kun je in het geboorteplan aan ons en aan andere zorgverleners laten weten wat je belangrijk vindt. Lees meer

 

 

Waar wil je bevallen?

 

 

 

Geboorteplan

 

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook voor een bevalling. Verdiep je in je mogelijkheden, volg een cursus, lees boeken, vraag anderen naar hun bevalling. Op deze manier vormt zich steeds duidelijker een beeld van wat jullie graag willen. In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen met betrekking tot de bevalling. Het kan fijn zijn om je zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Met dit plan kun je de verloskundige en andere zorgverleners laten weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn, en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar.

 

 

Baringshoudingen

Er zijn diverse manieren en houdingen waarin je kunt bevallen. Zolang jij en je kindje zich goed voelen, kun je dat zelf beslissen. Meestal ervaar je pas tijdens de bevalling wat je prettig vindt. De meeste vrouwen bevallen op bed. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld op de baarkruk, staand, gehurkt, op handen en knieën of in bad. Lees meer

 

Wat moet je in huis hebben?

Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele dingen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval al deze dingen in huis hebt. Lees meer

 

Wanneer bel je ons?

Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap weet wanneer je ons moet bellen. Tussen de 34 en 36 weken van je zwangerschap bespreken we met jou en je partner de bevalling. Je krijgt richtlijnen, zodat je weet wanneer de bevalling begint. Bij ongerustheid of twijfel mag je ons altijd bellen. Lees meer

 

Omgaan met pijn

Elke persoon en bevalling is uniek. De ene vrouw ervaart pijn anders dan de ander. Hoeveel pijn jij zult hebben, kan niemand voorspellen. Er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten. In veel gevallen kun je zelf al heel veel doen om de pijn op te vangen. Lees meer

 

 

Angsten wegnemen

Hebben jullie een geboorteplan geschreven dan vinden wij het prettig om jullie geboorteplan een keer uitgebreid met jullie te bespreken. Wij stemmen onze zorg tijdens de bevalling af op jullie wensen. Ook geven we aan de hand van het geboorteplan gerichte voorlichting over de bevalling en kunnen we jullie verwachtingen van de bevalling eventueel bijstellen zodat jullie een eerlijk en reëel beeld hebben. Dit kan angsten wegnemen en teleurstellingen voorkomen.

 

Als het medisch gezien nodig is, kunnen we afwijken van jullie geboorteplan. Dit doen we omwille van de gezondheid van moeder en kind. Tijdens of kort na deze beslissing zullen we jullie uitleggen waarom we hiervoor gekozen hebben.

 

Geboorteplan aanpassen

Het geboorteplan kun je blijven aanvullen of aanpassen als je dat wilt. Niets in het plan staat vast. Ook tijdens de bevalling kun je jouw wensen nog veranderen. Vaak ervaar je dan pas hoe iets voelt en wat je hiermee wilt. Vertel het ons, dan kunnen we er samen voor zorgen dat jullie bevalling een mooie, veilige en bijzondere ervaring wordt.

 

Waar wil je bevallen?

Als alles normaal verloopt, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Thuis of poliklinisch in het Geboortecentrum. Indien het mogelijk is, raden wij je aan te bevallen op een plek waar jij je het prettigst voelt. Dit verhoogt de kans op een voorspoedige bevalling. Lees meer

 

 

 

 

Wat moet je in huis hebben?

 

         Baby uitzet (minimaal)

 • Bedje (+beddengoed) voor de baby, dat voldoet aan de veiligheidseisen.
 • 2 metalen kruiken of warmwaterzakken, zorg dat er nieuwe leertjes op zitten.
 • 2 digitale koortsthermometers.
 • Luiers maat 1 (voor kinderen van 2-5 kg).
 • 8 gewassen katoenen hydrofiel-luiers.
 • Kleertjes voor de baby in maat 50-56, waaronder rompertjes, truitjes, broekjes, sokken en enkele mutsjes.
 • Maxicosi ( indien van toepassing)
 • Omslagdoek.

 

 

Spullen voor de bevalling

Deze spullen dien je in huis te hebben, ongeacht of je thuis of poliklinisch wilt bevallen:

 • Plastic zeil, ter bescherming van je matras.
 • Twee vuilniszakken
 • Een koffertje voor als je (onverwacht) naar het ziekenhuis moet, met daarin je zwangerschapsdossier dat je van ons hebt gekregen, verzekeringspasje, een ziekenhuispasje van het ziekenhuis (als je dat hebt), toiletartikelen en kleding voor jezelf. Kleding voor de baby, autostoeltje om de baby te vervoeren, fototoestel, lectuur, muziek, en dergelijke ter ontspanning en een €2 muntstuk voor in de rolstoel van het ziekenhuis.
 • Een kraampakket. Dit ontvang je vaak gratis van je zorgverzekering. Vraag het kraampakket aan bij je zorgverzekering als je ongeveer 20 weken zwanger bent.
 • Voor een thuisbevalling en voor je kraamperiode moet je bed minstens 75- 80 cm hoog zijn. Bij Medipoint kun je klossen lenen om onder je bed te zetten.

 

 

Bedpo

Het is niet altijd mogelijk om meteen na de bevalling zelf naar het toilet te lopen. Misschien ben je duizelig of is het toilet op een andere verdieping. Bij de thuiszorgwinkel kun je een bedpo lenen.

 

Voor de baby

Het is verstandig om babykleertjes die je hebt gekocht eerst te wassen voordat je ze jouw baby aandoet. Een babyhuidje is heel gevoelig, gebruik daarom geen wasverzachter.

 

 

Vergoedt je verzekering geen kraampakket?

Koop de onderstaande dingen dan zelf bij een drogist of apotheek:

 • 10 onderleggers / celstofmatjes (van ca 50×50 cm)
 • Navelklemmetje
 • Flesje alcohol 70%
 • Doosje gaascompressen 16/16
 • 10 gaascompressen 10×10 cm
 • Pak kraamverband
 • Pak maandverband
 • Desinfecterende zeep

 

 

 

Omgaan met pijn

 

Pijn door weeën

Baringspijn wordt veroorzaakt door weeën. Deze pijn komt in golven. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Je kunt zo’n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voel je de pijn wegzakken. Tussen de weeën door is er rust in je buik en/of rug.

 

Aan het begin van je bevalling zit er meer tijd tussen de weeën. Dan doen ze ook nog niet zo veel pijn. Na een tijdje worden de pauzes tussen de weeën korter. De weeën worden dan krachtiger en doen meer pijn. Tot slot krijg je persweeën, die vooral vlak voor de geboorte erg pijnlijk kunnen zijn. Zodra je kindje geboren is, houden de weeën op en stopt de pijn. Je hebt alleen nog een paar lichte krampen om de placenta los te maken.

 

Lichamelijke pijnstillers

Je lichaam reageert meteen op baringspijn door zelf pijnstillers aan te maken; de zogenaamde endorfines. Endorfine zorgt ervoor dat je minder pijn voelt. Veel vrouwen raken door deze lichamelijke pijnstillers tijdens de bevalling wat in zichzelf gekeerd.

 

Tips voor omgaan met pijn

Iedere vrouw ervaart pijn op een andere manier. Je concentreren op je ademhaling, kan helpen de pijn te verzachten. Het helpt je te ontspannen, zo kun je de weeën beter opvangen. Blijf dus rustig doorademen. Adem in, en adem dan langzaam in vier tellen uit.

 

Als de weeën sterker worden en meer pijn gaan doen, is het vaak moeilijker om je te ontspannen. Ga dan naar een plek waar jij je prettig voelt en probeer uit in welke houding jij je het beste kunt ontspannen. Probeer ook eens te wisselen van houding.

 

Een massage van je onderrug of benen kan prettig zijn als de weeën sterker worden. Sommige vrouwen willen liever dat iemand met twee vuisten constant tegen hun onderrug drukt. Probeer het uit en laat weten wat je wel en niet fijn vindt. Misschien mag er wel helemaal niemand aan je komen en wil je liever met rust gelaten worden. Geef dit gewoon aan.

 

Warmte helpt om te ontspannen. Zorg er dus voor dat de temperatuur in de kamer aangenaam is. Een warm bad of een warme douche kan ook een goed idee zijn. Het warme water helpt je om te ontspannen, waardoor je de pijn minder erg voelt.

 

Medicinale pijnbestrijding

Voor medicinale pijnbehandeling moet je altijd naar het ziekenhuis. De reden is dat bij toediening van medicijnen de conditie van jou en je kindje nauwkeurig moet worden bewaakt. Meestal gaan we met je mee om de zorg over te dragen aan de gynaecoloog of de verloskundige van het ziekenhuis. Welke vorm van pijnstilling je kiest, is meestal afhankelijk van je eigen voorkeur én van het stadium waarin jouw bevalling zich bevindt. De arts bepaalt of aan jouw vraag voldaan kan worden.

 

De volgende drie pijnbehandelingen worden in Nederland het meest toegepast: ruggenprik (epiduraal), pompje met remifentanil, en injecties met pethidine.

 

Voordat de pijnbestrijding wordt toegediend, wordt altijd eerst de conditie van je kindje gecontroleerd d.m.v. een hartfilmpje. Omdat elke vorm van medicatie ook bij de baby terecht komt, is het belangrijk dat het kindje zich lekker voelt in je buik.

 

Lees in de KNOV brochure ‘Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?’ meer over soorten pijnstilling.